השכלה גבוהה בארץ ובעולם

ההשכלה הגבוהה לישראל הינה חלק מהמוסד להשכלה הגבוהה, והיא פועלת באוניברסיטאות- בהן יש לימודים לתואר ראשון, מחקרים, לימודים לתואר שני, תזות, עבודת דוקטורט, ובמגוון רחב של תחומים.

האוניברסיטאות נחשבות למוסד הגבוה ביותר להשכלה, ודרכן מתפתחים מרצים בתארי דוקטור ופרופסור. במכללות אקדמיות- בהן יש מגוון מצומצם יותר של מקצועות ,ביחס לאוניברסיטאות, והמקצועות שם הם יותר ממוקדים, ועם לימודים לתואר ראשון או שני. במכללות מקצועיות- שבהן יש הכשרה מקצועית במקצועות ספציפיים, אך ללא הכשרה אקדמית. בנוסף, יש גם שלוחות של אוניברסיטאות זרות הפועלות בישראל. 

דוגמאות לאוניברסיטאות בישראל- אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים והטכניון בירושלים. 

דוגמאות למכללות אקדמיות בישראל- המכללה האקדמית אשקלון והמכללה האקדמית ספיר.

דוגמאות למכללות מקצועיות- סמי שמעון באשדוד.

דוגמאות לשלוחות של אוניברסיטאות זרות- סטודנטים זרים שבאים למוסד לימודי גבוה, למשל: סטודנטים לחקלאות מווייטנאם, שמתארחים במכללה האקדמית אשקלון.

לפי נתוני ה-OECD, מחצית מאוכלוסיית מדינת ישראל הם בעלי תעודה על-תיכונית (אקדמית ולא-אקדמית), מה שמעיד הפעילות השוקקת של המוסדות להשכלה גבוהה מבחינת כמות הסטודנטים שנרשמים למוסדות אלו. המוסדות הללו מתוקצבות לרוב על ידי המדינה, כאשר השאר מתוקצב על ידי שכר הלימוד. במדינת ישראל, שיעורי ההשכלה האקדמית הם מהגבוהים בעולם. בשנים האחרונות, חל גידול משמעותי במספר הסטודנטים שלומדים במוסדות ההשכלה לגבוהה, בין אם זה באוניברסיטאות, במכללות אקדמיות ובמכללות מקצועיות. הסיבה לכך הינה הביקוש הרב שיש למקצועות שונים, והתפתחותה הרבה של מדינת ישראל בשנים האחרונות, כאשר בוגרי האוניברסיטאות מהווים את כוח האדם החיוני העתידי שלה. כתוצאה מכך, היצע ההשכלה בישראל הוא גבוה מאוד. מלבד, פערים עדתיים ודתיים הצטמצמו בשנים האחרונות מבחינת הנגישות למוסדות ההשכלה הגבוהה, מה שמעיד על מגמה חיובית במספר הבוגרים של אוניברסיטאות, מכללות אקדמיות ומכללות מקצועיות, לצד גידול במספר המרצים שמתפתחים ופורחים בשעריהן של האוניברסיטאיות הראשיות בישראל, כגון האוניברסיטה העברית והטכניון. לפי נתוני שנת הלימודים תשע"ח, מספר מקבלי התארים בישראל עמד על 79,150, בנוסף ל-308,320 סטודנטים בכל המוסדות: אוניברסיטאות, מכללות מתוקצבות, מכללות חוץ תקציביות, האוניברסיטה הפתוחה ומכללות אקדמיות לחינוך. מבחינת לימודי תואר ראשון, הנתונים הראו כי מספר הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון במדינת ישראל בשנת תשע"ח עמד על 232,356, סביב 61 מוסדות להשכלה.

מספרים אלו מוכיחים התחום האקדמי במדינת ישראל הוא פורה מאוד, ויוסיף לגדול בשנים הקרובות. אמנם, בהשוואה להשכלה גבוהה בעולם, המוסדות להשכלה גבוהה בישראל לא ממוקמים כה גבוה בדירוג העולמי, למשל: האוניברסיטה העברית ממוקמת במקום ה-80 בעולם, והטכניון במקום ה-93. למרות זאת, ההשכלה הגבוהה בישראל הינה ייחודית, בשל ההנחות הכספיות שסטודנטים מקבלים, בייחוד כאשר מדובר במוסדות להשכלה גבוהה, שממוקמים באזורי מלחמה או באזורים עם סיכון (למשל, מכללת אשקלון ומכללת ספיר בשדרות, שמצויות באזורי טווח טילים מרצועת עזה), ובסטודנטים שמקבלים העדפה מתקנת, למשל: יהודים יוצאי אתיופיה, בשל המצב הכלכלי האישי. דוגמא נוספת, שמייחדת את ההשכלה בישראל, לעומת העולם, היא שבחלק ממוסדות להשכלה גבוהה- שנת הלימודים הראשונה היא בחינם, ושכר הלימוד בשאר השנים נמוך יחסית, בהשוואה למוסדות להשכלה גבוהה ברחבי העולם. ההקלות שניתנות לסטודנטים מדגישות, ויוסיפו להדגיש את ייחוד ההשכלה הישראלית, יחד עם העובדה שבצוות האתר שלנו, אנו פועלים רבות על מנת לסייע לסטודנטים בכל הקשור לעבודותיהם האקדמיות, מכל הסוגים, עם מענה בלתי פוסק ובלתי מתפשר לשאלותיהם, ועם מיטב המומחים שעונים על הקריטריונים הנוקשים שמציבים כל המוסדות להשכלה גבוהה למיניהם. אם אתה סטודנט וזקוק לסיוע, אנו בהחלט כאן בשבילך.  

מחכים לך